Nedelja 18.12.2011.
12:52
Srna, Dnevnik

Danska: Dobićete kandidaturu za EU, al’ napredujte malo

Mete Kjuel Nilsen

"Srbija ne sme da čeka poslednji čas da pokaže napredak u sprovođenju dogovorenih obaveza, kad su u pitanju dijalog s Prištinom o integrisanom upravljanju granicama, saradnja sa Kforom i Euleksom, kao i nalaženje rešenja za inkluzivnu regionalnu saradnju. Zato, ne oklevajte, jer ste na dobrom putu da za tri meseca dobijete status kandidata", izjavila je Nilsenova za novosadski "Dnevnik".


Ambasador Danske, zemlje koja 1. januara naredne godine preuzima predsedavanje EU, istakla je da među članicama Unije postoji jasna podrška evrointegracijama Srbije.


"Postoji jasna podrška procesu evrointegracija Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana i EU je veoma dosledna u toj podršci. Uostalom, Unija je u proteklih 10 godina uložila veoma mnogo novca da pomogne Srbiji, da bi unapredila svoje kapacitete da prihvati i sprovodi evropske procedure i standarde, što je priprema za njeno članstvo u EU", napomenula je Nilsenova.


Prema njenim rečima, Danska će imati četiri prioriteta za vreme svog predsjedavanja EU.


"To su odgovorna Evropa, dinamična Evropa, zelena Evropa i bezbedna Evropa. Detaljan program biće objavljen po preuzimanju predsedavanja nad EU 1. januara 2012. godine", rekla je Nilsenova.

2024 © - Vesti online