Nedelja 18.12.2011.
10:10
Blic

Korać: Razmišljam da tužim Čovića

Svako ko izjavi da je vlada znala za atentat na Zorana Đinđića samo zbog takve izjave bi trebalo da završi na sudu: Žarko Korać

- Svako ko izjavi da je vlada znala za atentat na Zorana Đinđića samo zbog takve izjave bi trebalo da završi na sudu. Sa gnušanjem odbacujem takve tvrdnje - kaže profesor Korać, koji je predsednik Komisije zadužene da ispita sistem obezbeđenja premijera Đinđića nakon atentata, piše Blic.

On navodi da apsolutno niko drugi u vladi, osim Čovića, nije bio upoznat sa pismom koje je februara 2003. Milorad Ulemek Legija (inače pravosnažno osuđen za organizaciju atentata na premijera Đinđića 12. marta 2003) poslao Velimiru Iliću i u kojem ga poziva da "novim 5. oktobrom" zbace tadašnju vladu.

- Ulemeka nikada nisam video ili razgovarao s njim, kao ni većina članova vlade. Postavljam pitanje kako je on izabrao baš te osobe da im piše pismo, o kojem oni nisu obavestili nikog u vladi. Za to pismo sam čuo tek iz medija - kaže Korać.

Komentarišući Ilićeve navode da je o pismu navodno obavestio premijera Đinđića, profesor Korać je samo rekao:

"Ako se neko poziva na mrtvog čoveka, to ne zaslužuje komentar".

Krivičnu prijavu su 14. decembra protiv Čovića i Ilića podnele Đinđićeva majka Mila i sestra Gordana Đinđić Filipović, posredstvom advokata Srđe Popovića. U prijavi se navodi da su Čović i Ilić krivi jer nisu prijavili "pripreme za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak".

Čoviću se stavlja na teret i da je "zajedno sa osobama koje su već pravosnažno osuđene za ovo delo, izvršio krivično delo podstrekavanja na ubistvo predstavnika najviših državnih organa".

Inače, Komisija kojom je predsedavao Korać zaključila je da mora da se sprovede unutrašnja istraga u MUP i BIA povodom sistema obezbeđenja premijera Đinđića i dala je preporuku da se to uradi u roku od 45 dana. Međutim, to do danas nije učinjeno.

2024 © - Vesti online