Subota 17.12.2011.
18:34
Beta

Srbi ponudili "tajmaut", Kfor se nećka

Pola godine barikada povod da se nađe dogovor sa Kforom

Radović je rekao da već postoje blage, pozitivne ali nezvanične reakcije, i dodao da Kfor i Euleks još nemaju zvaničan stav.

Srbi sa severa Kosmeta ponudili su u sredu na redovnom sastanku predstavnicima Kfora i drugih međunarodnih misija "Mirovnu inicijativu - polugodišnji 'tajmaut' za mirno rešavanje krize na severu Kosova".

"Iduće srede, na redovnom sastanku sa predstavnicima Kfora, Euleksa i međunarodne zajednice, mogli bismo da dobijemo konkretniji odgovor", kazao je Radović.

Prema tom predlogu, saobraćaj na severu Kosova odvijaće se bez posebnih prepreka i problema ukoliko Kfor ne bude preduzimao "nasilne akcije" i uz uslov da na severu ne dođe do "uspostavljanja institucija" Kosova.

"Osnovni elementi predloga su isključivanje nasilnih akcija Kfora i drugih subjekata prema severu, slobodni administrativni prelazi, odnosno slobodan protok ljudi i robe, nema prištinskih institucija i njihovih službenika, nema barikada, građani se vraćaju domovima i redovnim poslovima, a saobraćaj se odvija bez posebnih prepreka i problema", nabrojao je Radović.

Radović je rekao da se u predlogu Srba procenjuje da nema potrebe za masovnim korišćenjem helikoptera za transport, niti za velikim pokretima jedinica Kfor i službi Euleks.

Prema rečima Radovića, predstavnicima međunarodne zajednice je u četvrtak predat i tekst predloga na engleskom.

2024 © - Vesti online