Ponedeljak 04.01.2010.
10:58
Srna

Zabrana slikanja premršavih supermodela

Lokalna učiteljica umesto koščate manekenke

Na naslovnoj strani najnovijeg izdanja "Brižit" nalazi se 29-godišnja nastavnica istorije Sibil Šaber, obučena u crvenu svilenu haljinu. Ona je jedna od šest "normalnih žena" koje je "Brižit" odabrao za januarski broj pošto je urednik lista Andreas Lebert najavio da više neće angažovati modele koje zarađuju plate sa šestocifrenim brojkama.

Lebert je u oktobru najavio "zabranu pojava super modela" pošto je dobio pisma od više stotina žena koje se žale da nemaju ništa zajedničko sa modelima u magazinu i da više neće da gledaju "kosti koje štrče".

Prema njegovim rečima, modeli koje je godinama koristio "Brižit" toliko su mršavi da su urednici morali da ih "udebljavaju" putem kompjuterskog programa "Fotošop". "To je uznemiravajuće i ništa nema zajedničko sa našim čitaocima", rekao je Lebert.

"Brižit" je pokrenuo kampanju "normalne žene za modele" krajem prošle godine i tvrdi da se oko 20.000 žena koje čitaju ovaj magazin prijavilo kao potencijalni kandidat.

Kampanja magazina izazvala je kontroverzu i jedan od veterana nemačke modne scene Karl Lagerfeld opisao je one koji kritikuju mršave modele kao "debele mumije koje jedu jeftinu brzu hranu" i da ih je na to navela ljubomora. Prema njegovim rečima, "niko ne voli da vidi okruglu ženu".

2024 © - Vesti online