Ponedeljak 04.01.2010.
10:23
Tanjug

Mesić: Bosna će biti nova Palestina

"U narednih 50 do 70 godina bi tu nastali novi centri terorizma. To bi bila nova Palestina u srcu Evrope", upozorio je on ističući da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko mora da dobije podršku međunarodne zajednice kako bi "iz politike uklonio elemente koji žele da unište BiH".

"Nažalost BiH nema mehanizme koje bi trebalo da ima normalno funkcionišuća pravna država. Dejtonski sporazum je okončao rat, ali mehanizmi na osnovu kojih treba da funkcioniše država nisu utvrđeni. Imamo dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Jedan entitet, RS, odnosno političko rukovodstvo, ili još bolje rečeno, premijer RS, ne priznaje državu BiH. On ne priznaje ni Sarajevo kao glavni grad", kritikovao je hrvatski predsednik.

Dodik nastavlja politiku ranijeg predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, ali samo drugim sredstvima, naglasio je Mesić.

Kao primer on je naveo da u RS navodno ne postoji gotovo nikakav povratak izbeglica, ukazujući da je nekada u tom delu BiH živelo 220.000 Hrvata i Bošnjaka, što je bilo 48 odsto stanovništva, a da ih danas ima svega 10.000.

Mesić je rekao da Dodik traži da se Dejtonski sporazum mora ispuniti, ali samo u okviru entiteta, kao i da neko treba da ga podseti i na obavezu povratka izbeglica.

2024 © - Vesti online