Ponedeljak 04.01.2010.
10:24
Vestionline

Srpska mafija osma na svetu

Kriterijum za uzlazak na 'top deset' najjačih svetskih mafija bilo je učestvovanje u organizovanom kriminalu na području više zemalja i aktivnosti poput trgovine drogom, oružjem ili sličnim ilegalnim robama.

Prema popisu, srpska mafija je tako visoko pozicionirana, jer posluje u desetak zemalja, povezana je sa aktivnostima poput krijumčarenja droge, plaćenih ubistava, reketarenja, nameštanja klađenja, kontrole kockarnica i krađa.

Uz to, na Interpolovoj listi nalazi se čak 350 državljana Srbije koji često važe za najbliže saradnike vođa najvećih narko kartela na svetu.

Srpski mafijaši su poznati i po inteligentnim pljačkama koje često imaju holivudske scenarije, ali i po brzim i 'čistim' likvidacijama.

1. Prvo mesto na 'popisu časti' zauzela je ruska mafija za koju se procenjuje da ima više od pola miliona članova.

2. U stopu je sledi italijanska mafija, jedna od najstarijih na svetu. Veruje se da začeci 'Cosa Nostre' datiraju još u drugoj polovni 19. veka na Siciliji. U desetak velikih mafijaški porodica ima 4.000 članova, ali veliki je broj i tzv. 'spoljnih saradnika'.

3. Treće mesto popisa zauzeli su kolumbijski narko karteli koji su svoj uspon započeli sredinom 60-ih godina prošlog veka prodajom droge na malo u SAD-u.

4. Četvrte su Kineske trijade poznate po krijumčarenju ilegalnih imigranata, a veruje se i da drže dve trećine svetskog tržišta kokaina.

5. Sa 110 hiljada članova u 2.500 porodica, japanske jakuze su zauzele peto mesto. Njihovo poslovanje se orijentiše na kontrolu prostitucije, igara na sreću, pornografije, krijumčarenje ljudi, drogu i pranje novca.

6. Meksička mafija, nastala u američkim zatvorima od pritvorenih pripadnika uličnih bandi, sa 30 hiljada članova zauzela je šesto mesto. Glavno poslovanje im je preko- okeansko krijumčarenje droge i oružja, kao i prostitucija.

7. Izraelci zauzimaju sedmo mesto, a često ih povezuju sa ruskom mafijom. Važe za nemilosrdne mafijaše, a drže monopol nad izvozom hašiša i ekstazija u Evropu i SAD.

8. Nakon srpske, na osmom mestu, na 9. mestu nalazi se albanska mafija koja je svoje 'pipke' počela da širi 80-ih godina prošlog veka. Njeni pripadnici poštuju kodeks ponašanja star gotovo šest vekova.

10. 'Top deset' najjačih mafija zatvaraju Jamajkanci čija je mafija, nastala od emigranata koji su naseljavali siromašne kvartove u Velikoj Britaniji, sa aktivnim delovanjem počela 1950. godine. Svoj ugled su stekli zbog brutalnog nasilja i žestokih obračuna sa londonskom policijom.

2024 © - Vesti online