Petak 16.12.2011.
18:37
Beta

Holandski sveštenici zlostavljali na desetine hiljada maloletnika

Istragu je sprovela istražna komisija Ditman (Deetman), a danas su saopšteni konačni rezultati te istrage.

"Više desetina hiljada maloletnika bilo je na ograničen, težak ili vrlo težak način seksualno zlostavljano od 1945. do 2010. u okviru holandske crkve", navodi se u saopštenju Ditmana.

Vim Ditman: Bivši ministar i član komisije

Dodaje se da je "na osnovu 1.795 prijava, komisija uspela da utvrdi identitet 800 navodnih počinitelja koji su ili su verovatno radili u parohijama. Među tih 800 osoba, oko 150 njih je i danas u životu".

Odmah nakon objavljivanja izveštaja, holandski sveštenici su izrazili "žaljenje" i "najiskrenije izvinjenje" žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Nakon brojnih otkrića i natpisa u štampi o slučajevima da su holandski sveštenici seksualno zlostavljali maloletnike, biskupska konferencija i konferencija holandskih verskih instituta zatražila je 9. marta prošle godine pokretanje "sveobuhvatne i nezavisne" o seksualnim zlostavljanima koje su počinili holandski katolički sveštenici nad decom.

"Ta problematika je bila poznata u krugu sveštenstva i parohija holandske katoličke crkve, ali adekvatni koraci nisu preduzeti", navodi se u izveštaju komisije Ditman.

Svoju pasivnost komisija objašnjava time što je seksulanost u društvu bila "tabu tema sve do šezdesetih godina, kao i zatvorenošću crkve.

Komisija je bila sastavljena od šest članova među kojima su bili bivši ministar Vim Ditman, bivši sudija, profesori univerziteta i jedan psiholog.

Komisija je do podataka u istrazi došla na osnovu svedočenja više od 34.000 Holanđana starih 40 i više godina.

2024 © - Vesti online