Petak 16.12.2011.
16:03
Beta

Kancelarija SE obeležila 10. godišnjicu osnivanja

Dragoljub Mićunović

Otvarajući skup, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je da konferencija pod nazivom "Prema kulturi ljudskih prava - vizija za Srbiju" treba da ukaže na pravce budućih aktivnosti usmerenih ka davanju suštinskog odgovora na pitanje šta je vizija Srbije u oblasti ljudskih prava.


"Odgovor je da želimo da živimo u civilizovanom svetu, uz prevazilaženje krize ljudskog i etičkog identiteta u društvu u kojem se ljudska prava mere vrednostima samog društva", istakla je predsednica parlamenta.


Prema njenoj oceni, desetogodišnji jubilej Kancelarije SE u Srbiji i obeležavanje 10. godina od učešća srpskih parlamentaraca u Parlamentarnoj skupštini SE, još jedan su korak u razvoju srpske demokratije.


Predsednik Delegacije Skupštine Srbije u PSE Dragoljub Mićunović istakao je da je SE "jedina evropska kuća gde se oseća udobno i ravnopravno", ukazavši i na to da je SE najhrabrija evropska kuća koja je između ostalog, usvojila Rezoluciju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.


Kako je naveo, Srbija je, tokom proteklih 10 godina usvojila bitne vrednosti ali još ima problema sa vladavinom prava.


Šefica Misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund istakla je potrebu da se u borbi za zaštitu ljudskih prava postigne konsenzus. Kako je ocenila, za uspešnu borbu u zaštiti ljudskih prava neophodna je saradnja ali i precizno postavljeni ciljevi.

2024 © - Vesti online