Nedelja 03.01.2010.
23:51
Tanjug

Vujanović: Rudari, prekinite štrajk

Filip Vujanović

"Apelujem na rudare da preduzmu razumnu odluku, u interesu zaštite pre svega svojih života, da prekiinu štrajk. Znajući sve što je predsednik Vlade Crne Gore uradio i obećao da će da uradi, mislim da je prekid štrajka u interesu svih", rekao je Vujanović, a prenela TV Crne Gore.


Zdravstveno stanje rudara, koji šesti dan štrajkuju u jami Biočki stan, je izuzetno teško, a šestorica su hospitalizovana sa dijagnozom upale pluća, saopštio je ranije danas njihov predstavnik Marko Nikolić.


Hospitalizovani rudari su, međutim, poručili da će od sutra započeti štrajk glađu i odbijati medicinsku pomoć.


Životi 86 rudara nikšićkog rudnika su u opasnosti, a jama gde se nalaze, a koja nije radila godinu dana, preti da se obruši, tvrdi Nikolić.


Nikšićki rudari traže isplatu četiri zarade, regresa, dve zimnice i ostalih dugovanja, kao i nastavak proizvodnje u svim sektorima u preduzeću, ali i poštovanje kolektivnog ugovora.

Prema odluci Vlade Crne Gore, isplata dve zaostale zarade rudarima je počela u četvrtak, 31. decembra. Rudari nisu prihvatili premijerov poziv da izađu iz jame i da će im tokom januara biti isplaćene preostale dve zarade i traže da se njihov zahtev ispuni u paketu.


Poziv rudarima da izađu iz jame i prestanu da ugrožavaju živote i opstanak svojih porodica uputio je danas predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević.

2024 © - Vesti online