Petak 16.12.2011.
14:24
Beta

Srpske birokrate od sad "govore evropski"

Milica Delević

Na otvaranju završne konferencije projekta "Govorite evropski - program profesionalnog razvoja za pristupanje EU", ona je istakla da je u taj projekat uloženo 2,5 miliona evra i da je njegov cilj "unapređenje kapaciteta za pristupanje Srbije EU".


"Osnovni ciljevi projekta su unapređenje kapaciteta za pristupanje Srbije EU, jačanjem kapaciteta državne uprave i lokalne samouprave i bolje prenošenje znanja o EU", kazala je Milica Delević.


Ona je istakla da je 170 državnih službenika boravilo od dve do četiri sedmice na obuci u (Evropskom institutu za državnu upravu) u Mastrihtu i (Koledžu Evrope) u Brižu, kao i da su 32 državna službenika bila na stažiranju od jednog od tri meseca u zemljama EU.
 

Đelić je ljudina za Evropu

Vensan Dežer i Milica Delević izrazili su žaljenje zbog odsustva Božidara Đelića sa završne konferencije projekta "Govorite evropski". Dežer je ocenio da je Đelić pokazao da je "čovek od reči" i da je "jaka poruka koju on prenosi".


"Siguran sam da ćemo ga uskoro videti u evropskoj politici", rekao je Dežer.

Milica Delević kazala je i da su sve zemlje na putu ka EU prošle kroz reformu državne uprave i dodala da je reč o obuci za primenu standarda, ali i o modernizaciji državne uprave.


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je na otvaranju konferencije da su svi programi EU otvoreni ka Srbiji i njenim građanima i da je cilj projekta "Govorimo evropski" razvoj ljudskih resursa državne administracije, kao i prenošenje poruka EU.


Inicijator projekta je kabinet bivšeg potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića. Glavni partner je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, a program je realizovao Britanski savet.

2024 © - Vesti online