Petak 16.12.2011.
14:05
Beta

Parlament Slovenije biće konstituisan naredne nedelje

Danilo Tirk

Tirk je u petak primio izveštaj državne izborne komisije o proteklim parlamentarnim izborima i ocenio učešće vrlo dobrim, jer se na izbore odazavalo dve trćine glasača, koji su "pokazali veliku odgovornost i jasno izrazili svoju volju."


"Državni zbor (parlament) je na taj način izabran," konstatovao je predsednik Slovenije. On je izrazio uverenje da će novi saziv parlamenta "uspeti da razume izazove trenutka i da će odlučivati u interesu slovenačke države i slovenačkog naroda".


Predsednik se zahvalio državnoj izbornoj komisiji i svim mesnim izbornim komisijama, koje su "obavile značajan i korektan posao." Najverovatniji mandatar nove vlade Zoran Janković je nastavio je razgovore sa političkim partijama o vladinoj koaliciji.


Janković se u četvrtak uveče sastao sa predstavnicima partije Socijalnih demokrata, čiji se predsednik i premijer koji obavlja tekuće poslove vlade, Borut Pahor, oporavlja u ljubljanskom kliničnom centru nakon operacije upale srednjeg uha.


Saznaje se da Borut Pahor nije za ulazak svoje partije u koaliciju, ali u njegovoj stranci ima i suprotnog mišljenja. Nova vlada bi trebalo da bude izabrana do 25. decembra, odnosno do kraja ove godine.

2024 © - Vesti online