Petak 16.12.2011.
12:59
Srna

Ante Kotromanović osumnjičen za zločine nad Srbima

Ante Kotromanović

"U pripremljenoj dokumentaciji za ratne zločine na području zapadne Krajine i opština Mrkonjić Grad i Šipovo, nesporno je utvrđeno da je u operaciji `Južni potez` u leto i jesen 1995. godine učestvovala i Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske, čiji je komandant bio general Damir Krstičević, a njegov zamenik Ante Kotromanović", istakao je Velimirović.


Velimirović je rekao da se ta dokumentacija, prema saznanjima Republičkog centra, trenutno nalazi u Tužilaštvu BiH i Državnom tužilaštvu Hrvatske.


"Ne raspolažemo podacima u kojoj je fazi istraga po ovom predmetu, ali očekujemo da će nadležna tužilaštva uzeti u razmatranje obimnu dokumentaciju i dokaze, i u što skorije vreme procesuirati naredbodavce i izvršioce zločina", istakao je Velimirović.


On je podsetio da je Ante Kotromanović ranije javno iznosio činjenice o učešću Hrvatske vojske u operacijama protiv VRS u leto i jesen 1995.godine.


"Ante Kotromanović jedino nikada nije govorio o razmerama zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenicima, o čemu najbolje svedoči masovna srpska grobnica u Mrkonjić Gradu, iz koje je ekshumirano 181 telo", zaključio je Velimirović.

2024 © - Vesti online