Nedelja 03.01.2010.
20:37
FoNet

Puhovski: Tužbe za genocid su političke!

"Teže je očekivati da dođe do povlačenja hrvatske tužbe sada kada je Srbija podnela kontratužbu za genocid, utoliko pre, jer velike šanse za pobedu na predsedničkim izborima ima Ivo Josipović, koji je veoma ponosan što je autor hrvatske tužbe," izjavio za Danas profesor političke filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski.

Jedan od autora tužbe protiv Srbije: Ivo Josipović
"Josipović se u jednoj radio-emisiji u kojoj smo nedavno zajedno učestvovali ponovo pohvalio time da je jedan od autora tužbe i rekao da on smatra da je ne treba povlačiti pre nego što Srbija ispuni sve ono što se od nje u toj tužbi traži," rekao je Puhovski povodom odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu za genocid protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.


Prema rečima Puhovskog, pravi smisao tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije je jedino u tome što dovodi do zaoštravanja odnosa ove dve države.


"To su očito političke tužbe i nema spora među stručnjacima da su izgledi da bilo koja strana dobije proces zanemarljivi i praktično nikakvi. Radi se samo o tome da se za unutrašnje potrebe produži razdoblje pritiska na drugu stranu", istakao je Puhovski.


Sagovornik Danasa je naglasio da javno mnenje u Hrvatskoj nije uopšte zainteresovano za ove tužbe, osim jednog malog dela političara i pravnika.


Zbog političkih razmirica uvek stradaju samo nedužni: Žarko Puhovski
"Više nisu ona vremena kada se mogla očekivati neka vrsta raspaljenog mnenja protiv Srbije i Srba, naprotiv, u odnosu na Slovence za javno mnenje Srbi su naši prijatelji", tvrdi Puhovski.


On je, ipak, upozorio da političke razmirice mogu da dovedu do razmirica na nekim drugim planovima i mogu da iniciraju sukobe u kojima "najčešće stradaju neki nedužni povratnici u nekom selu u Dalmaciji“.


Ali, dodao je Puhovski, u ovom trenutku su ljudi mnogo više preokupirani ekonomskim problemima i preživljavanjem tako da bi trebalo "malo više od običnih nacionalističkih provokacija da bi se reagovalo protiv Srba i Srbije“.

2024 © - Vesti online