Nedelja 03.01.2010.
20:15
Srna

Britanski bogataš naručio krađu natpisa "Rad oslobađa"?

Kolekcionar, čije ime nije objavljeno, proširio je vest među neonacističkim krugovima da je spreman da plati veliku sumu novca za taj znak, nakon čega je usledila pljačka koja je izazvala pravu lavinu komentara, prenosi agencija DPA.

"Ovaj kolekcionar želeo je natpis kao svoj trofej, i iskoristio svoje neonacističke veze da proširi vest da će da plati veliku sumu novca za to", rekao je neimenovani izvor u Švedskoj ovom listu.

Znak, na kome piše "Rad oslobađa" sa ulaza u Aušvic ukraden je 18. decembra.

Policija je 20. decembra u Poljskoj pronašla natpis koji je bio isprljan i isečen na tri dela.

S tim u vezi je uhapšeno pet Poljaka, starosti od 20 do 39 godina, koji su od ranije poznati policiji zbog nasilja i pljačke, ali nisu nacistički simpatizeri. Ukoliko ih sud proglasi krivim, čeka ih zatvorska kazna do 10 godina.

"Sandej miror" piše da je plan bio da se natpis prebaci grupi švedskih neonacista koji bi ga čuvali u podrumu u Stokholmu dok ga ne prebace britanskom kolekcionaru.

Da je prodaja uspela, tim bi novcem bili finansirani neonacistički projekti u Švedskoj, uključujući planove da se ometu izbori ove godine.

Prema pisanju lista, lopovi su se uspaničili kada su videli koliko pažnje je izazvala ta pljačka, nakon čega su pobegli iz baltičke luke Gdanjsk, a natpis bacili u obližnju šumu.

List ističe da policija nastavlja da traga za "evropskim organizatorom" koji stoji iza pljačke.

2024 © - Vesti online