Četvrtak 15.12.2011.
15:38
Vestionline

Češka i Mađarska prkose Nemačkoj

Loptica je sada u njenom dvorištu: Nemačka kancelarka Angela Merkel

Predsednik Vlade Češke Peter Nečas rekao je danas u Budimpešti da zajednička poreska politika Evropske unije njegovoj državi ne bi doneo ništa dobro.


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska mora da zadrži pravo da sama određuje poresku politiku, kako bi sačuvala konkurentnost, prenosi AP.


Prema rečima Nečasa, Češka želi aktivno da učestvuje u pregovorima o novom evropskom ugovoru, ali joj je potrebno mnogo više podataka i detalja o tome kako će ta nova politika uticati na države van evrozone, kao što su Češka i Mađarska.

Prethodno su se, na samitu EU održanom u Briselu, sve zemlje Unije izuzev Velike Britanije dogovorile da prihvate predlog Nemačke kancelarke Anegele Merkel, koji je podržao francuski predsednik Nikola Sarkozi, o jačanju fiskalne unije evropskog bloka.

Taj sporazum podrazumeva ograničavanje godišnjeg strukturnog deficita zemalja na 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), primenu automatskih sankcija ako javni deficit premaši tri odsto BDP-a, početak funkcionisanja evropskog stabilizacionog fonda i unošenje novih pravila u nacionalne ustave.

2024 © - Vesti online