Četvrtak 15.12.2011.
14:16 >> 14:50h
Beta

Ruska pomoć evrozoni 20 milijardi dolara?

Rusija kupuje uticaj

Arkadij Dvorkovič, savetnik Medvedeva za ekonomska pitanja, potvrdio je želju Rusije da deblokira prvu tranšu od 10 milijardi dolara.

To obećanje biće dato danas na samitu predstavnika Evropske unije i Rusije u Briselu, rekao je Dvorkovič novinarima po dolasku u Brisel.

"Deset milijardi je minimalni doprinos, on može biti samo veći ne manji", dodao je on i precizirao da je Rusija spremna da razmotri upućivanje dodatnih 10 milijardi dolara pod uslovom da evrozona napreduje ka svom cilju o uspostavljanju fonda za spasavanje vrednog 1.000 milijardi evra.

Savetnik ruskog predsednika rekao je to na početku samita EU-Rusija na kojem će biti reči i o parlamentarnim izborima u Rusiji, ukidanju viza za građane Rusije, krizi u evrozoni kao i situaciji u svetu.

Medvedev: Evrozona će izbeći bankrot

Dmitrij Medvedev

Predsednik Medvedev je izrazio očekivanje da će se evrozona izvući iz dvogodišnje dužničke krize.

Medvedev je u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom izrazio optimizam da će EU prevazići krizu.

"Situacija je veoma teška i nadamo se da će naše kolege uspeti da prevaziđu nagomilane probleme. Skoro smo ubeđeni u to", rekao je Medvedev, dodavši da i Rusija ima interes za to.

EU je najveći trgovinski partner Rusije i ukupna vrednost trgovine u periodu između januara i septembra iznosila je 286 milijardi dolara. EU je najveći potrošač ruskog gasa.

Medvedev je pohvalio pokretanje prvog dela gasovoda "Severni tok" sa zapada Sibira ka Nemačkoj preko koga će, po završetku, godišnje proticati 27,5 milijardi kubnih metara gasa.

Ruski predsednik je naglasio da je Moskva načinila novi korak da bi obezbedila energetske resurse evropskim potrošačima i da se time učvrstila na poziciji pouzdanog partnera.

2024 © - Vesti online