Četvrtak 15.12.2011.
15:28
O. Ikodinović - Vesti

Korak ka bezviznom režimu Rusija-EU

Lavrov se juče u Moskvi sastao i sa poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim, kako bi potpisali sporazum o bezviznom režimu, koji obuhvata kretanje u malom pograničnom pojasu između ruske enklave u kalinjingradskoj oblasti i pograničnog rejona Poljske.

Prvi korak: Radoslav Sikorski i Sergej Lavrov


 

Sporazum će stupiti na snagu čim bude ratifikovan od strane dva parlamenta. "Za žitelje Kalinjingrada i Poljske sporazum otvara nove mogućnosti za poslovanje, turizam i komunikaciju među ljudima", dodao je on.

- Nadamo se da će potpisivanje i stupanje na snagu ovog sporazuma biti preteča brzom prelasku na bezvizni režim između svih građana i građana EU, koji su uključeni u šengensku zonu. Bezvizni režim - to je cilj, koji za nas ima principijelno značenje - rekao je Lavrov i dodao da će rezultati istrage o kršenju parlamentarnih izbora u Rusiji biti dostupni međunarodnoj zajednici.


- Predsednik Medvedev je već dao direktna naređenja tužilaštvu i istražnim organima da ispitaju sve žalbe koje su predate u vezi izbora. To će biti urađeno i sa rezultatima istrage biće upoznata ruska javnost, a oni neće biti zatvoreni ni za međunarodnu zajednicu - rekao je ministar.

Lavrov je dodao da su izbori unutrašnja stvar Ruske Federacije i napomenuo da su ih pratili svi međunarodni posmatrači iz organizacija čiji je Rusija član.

Važan skup u Briselu

 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev doputovao je sinoć u Brisel, na 28. samit Rusije i EU na kome se razgovara o mogućnostima bezviznog režima, krizi u zemljama zone evra, energetici, kao i međunarodnim pitanjima, uključujući Iran, Siriju i Kosmet.

2024 © - Vesti online