Četvrtak 15.12.2011.
12:21
Vestionline

Borović: Prevara oko statuta Beograda

Borislav Borović

Mi još nismo dobili materijal. Menja se Statut dugoročno i ovo je potpuno neozbiljan čin i gradonačelnika i predlagača G 17 plus, u pitanju je velika prevara, izjavio je Borović uoči sednice.


On je naveo da je tendencija svuda u Evropi da se opštine ukrupnjavaju i po broju stanovnika i teritoriji, a i da se menjaju ingerencije samih opština.


Mi ćemo pokušati argumetnima da ubedimo odbornike da se ovako ne radi, da se decentralizacija vrši i administrativno i fiskalno, finansijski, najavio je Borović.


Prema njegovim rečima, decentralizacija podrazumeva ne samo broj opština nego trajnu ulogu lokalne samouprave, učešće građana u vlasti, transprentnost u odlučivanju, čak i oblike kao što su peticija i referenudum o krupnim pitanjima.


Borović je ocenio da gradske vlasti četiri godine tajno donose odluke, bez javne rasprave i najavio da će Nova Srbija tražiti od Ustavnog suda, ukoliko se ovako donese odluka o promeni Statuta, da se ona proveri.


Borović napominje da se ovom izmenom Statuta menja administrativna stuktura lokalne samouprave u Beogradu.


On je istakao da u praksi Grad vrši koncentraciju vlasti u Beogradu, a na rečima navodno hoće da izvrši decentralizaciju opština.


Imamo mega opštinu, kao što je Grad i praktično će opštine biti kao mesne zajednice. Znate da Grad preuzima od opština izvorne funkcije, a na drugoj stani navodno žele da vlast približi građanima, rekao je Borović.

2024 © - Vesti online