Četvrtak 15.12.2011.
10:16
Vestionline

Klintonova i Jahjaga "otimaju" Gračanicu

Gračanica dokaz duge istorije Kosova, tvrdi Atifete Jahjaga

Kako prenosi Glas Amerike, Hilari Klinton je rekla da su "SAD predane zaštiti svih kulturnih spomenika Kosova", i kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga Kosova navela srpski manastir Gračanicu.

Ona je ponovila da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Atifete Jahjaga ocenila je da sporazum predstavlja čin koji simbolizuje snažno prijateljstvo Kosova i SAD, koje su njegov najveći saveznik. Ona je poručila da je Kosovo danas multietničko društvo, koje teži dobrosusedskim odnosima sa svim zemljama regiona.

"Kosovo je mlada zemlja sa dugom istorijom, a njeno bogato kulturno nasleđe, izraženo u arhitekturi i verskim objektima različitih religija je svedočanstvo da se vekovima tu živelo zajedno", rekla je Jahjaga.

Hilari Klinton je izjavila da je u pitanju važan sporazum i da SAD imaju poseban interes da pomognu u očuvanuju kulturnog nasleđa u zemljama širom sveta, budući da su većina Amerikanaca imigranti, ili potomci imigranata.

"Dogovor koji potpisujem obavezuje vlade naše dve zemlje na zaštitu i očuvanje, bez diskriminacije, lokacija kulturnog nasleđa nacionalnih, verskih i etničkih grupa koje su bile žrtve genocida u Drugom svetskom ratu", izjavila je Klinton.

Prema njenim rečima, to je 24. takav sporazum o kulturnom očuvanju koje su SAD potpisale do sada, a "u zemljama od Italije do Estonije viđeni su stvarni rezultati".

2024 © - Vesti online