Četvrtak 15.12.2011.
04:49
Vestionline

Silovana devojka puštena na slobodu

Žena, predstavljena imenom Gulnaz, puštena je po naređenju predsednika Hamida Karzaija, koji ju je pomilovao ranije ovog meseca, prenosi Bi-Bi-Si.

Prošla kroz pakao, ali konačno na slobodi: Gulnaz

Njen advokat Kimberli Motli izjavila je da je ona puštena bez ikakvih uslova, uprkos strahovanju da će biti primorana da se uda za svog silovatelja.

Ovaj slučaj privukao je pažnju međunarodne zajednice na slične patnje mnogih Avganistanki. Gulnaz, koja je nedavno u zatvoru rodila kćerku, bila je osuđena na 12 godina zatvora pošto je prijavila vlastima da ju je silovao muž njene rođake. Advokat Motli izjavila je da je Gulnaz dobrog zdravlja i srećna što je oslobođena.

Ona se sada nalazi u Kabulu sa svojom bebom, a lokacija neće biti objavljena iz bezbednosnih razloga i zbog prevelikog publiciteta.

"Ona je sada slobodna da vodi normalan život bez pretnje od daljnje pravne akcije. Nadam se da će ovaj istorijski slučaj postaviti presedan za ostale krivično gonjene žene u Avganistanu", izjavila je Motli.

Ona se zahvalila predsedniku Karzaiju i avganistanskom Ministarstvu pravde "na preduzimanju mera koje su dovele do Gulanzinog oslobađanja".

2024 © - Vesti online