Četvrtak 15.12.2011.
07:12
N. S. Preradović - Vesti

Otrovi u hrani (5): Dilovanje bajate robe

Potrošači u žurbi, najčešće, nalete na razne supe, čajeve, začine, kore, namaze, konzerve, margarine, suhomesnate proizvode, kojima je i po nedelju, dve, pa i mesec dana već istekao rok upotrebe.
 
U odnosu na prethodne godine, sada je za petinu manje namirnica, kojima je istekao rok, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine. Nova zakonska rešenja predviđaju ogromne kazne, tako da niko ne želi da se igra sa novim propisima. Za takvu nepravilnost preduzetnik plaća kaznu od 250.000 do 500.000 dinara, a preduzeća do tri miliona dinara.

Petar Bogosavljević

Inače, kada potrošač kupi takav proizvod, ima pravo da se vrati i od trgovca zahteva novac nazad, ali i da to prijavi inspekcijama.


Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da je danas broj žalbi na istekao rok upotrebe manji nego ranijih godina.


- Građani se žale da trgovci prelepe cene i rok upotrebe na proizvodima, što je krivično delo, jer se time skriva rizik kome je izložen potrošač. Apelujem na potrošače da ovakve probleme ne rešavaju sami, već da se obrate nadležnima. Svuda u svetu se roba kojoj će kroz mesec ili dva isteći rok prodaje na akcijskim sniženjima, ali to kod nas nije slučaj.


Meso i proizvodi od mesa, koji su neispravni i sa isteklim rokom uništavaju se po nalogu veterinarskog inspektora i šalju u kafilerije. Postoje dve specijalizovane kuće u Srbiji, gde se na potpuno neškodljiv način uništava meso, uz evidenciju, naglašavaju u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Otrovi u hrani

 

KRAJ

2024 © - Vesti online