Četvrtak 15.12.2011.
18:24
P. Arsić - Vesti

U matičnim knjigama samo Bosanci

Predstavnik hrvatske partije HSP u Domu naroda parlamenta FBiH Josip Perić izjavio je da je to "jasan znak da se otvaraju vrata za manipulacije i da je neko na kvarno pokušao da provuče veoma opasnu stvar.

Jasan znak da se otvaraju vrata manipulacije



- Jasno želim da kažem da zakon neće biti usvojen ne samo ove godine, nego nikada, sve dok se ne uverimo da nije štetan za bilo koga od konstitutivnih naroda ili predstavnika ostalih - rekao je Perić

.
U tekstu zakona, predviđa se da se nacionalnost upisuje u rodni list i druge isprave samo ako osoba kojoj se izdaje insistira na tome, ali ne objašnjava da li će formulari i takvi zahtevi biti posebno naplaćivani, što bi bio atak na osnovna ljudska prava.


- Ako treba, idemo do Ustavnog suda, ali nećemo dopustiti da se neko poigrava našim građanima i njihovim opredeljenjem, da unitarizuje ili na neki drugi način

Nacionalnost mora da ostane


Ministarka lokalne uprave i samouprave u Vladi RS Lejla Rašić smatra da ne treba izbacivati rubriku "nacionalnost" iz ličnih isprava jer se mora dopustiti da se svako izjasni onako kako želi.
- Sigurna sam da će do usvajanja biti još promena teksta zakona. Najbolje bi bilo da se sačeka epilog ove priče jer je nezahvalno komentarisanje nečega na čemu se još radi - kaže Rašićeva.

manipuliše ovako osetljivim stvarima - kaže Radoje Vidović, predsednik Kluba delegata HDZ-a u Domu naroda.


Prema njegovim tvrdnjama, na području FBiH odavno se sprovodi ova još uvek neusvojena norma. Naime, u velikom broju opština gde postoji bošnjačka većina Srbi i Hrvati ne mogu da dobiju rodne listove s rubrikom "nacionalnost" jer su obrasci odavno prilagođeni takvoj politici. Takva je situacija u Travniku, Bugojnu i mnogim drugim opštinama.


Slaviša Mihajlović, delegat SNSD-a, tvrdi da će podržati amandmane Hrvata da bi se sprečila manipulacija u vezi sa izražavanjem nacionalnosti.


- Nećemo dopustiti da se na ovaj način ukine nacionalnost, uspostavi unitarni bošnjački entitet, a nama uzme pravo na izražavanje pripadnosti našem narodui - kaže Mihajlović.   

2024 © - Vesti online