Sreda 14.12.2011.
17:36
Beta

Evropa traži nove izbore u Rusiji

U neobavezujućoj rezoluciji usvojenoj pred početak večerašnjeg samita EU-Rusija u Briselu, Evropski parlament " traži organizovanje novih slobodnih i redovnih izbora pošto budu registrovane sve opozicione stranke".

Glasanje u Evropskom parlamentu

"Prilikom održavanja izbora pokazalo se da Rusija nije poštovala izborne norme OEBS-a", naveli su evroposlanici i osudili punjenje glasačkih kutija "brojnim listićima" i stotine hapšenja opozicionih aktivista koji su pokušali da demonstriraju na dan izbora i narednih dana.

Evropski parlament je pozdravio demonstracije u Rusiji kao izražavanje volje ruskog naroda za više demokratije i osudili su oštro ophođenje policije prema demonstrantima.

Takođe se poziva na hitno sprovođenje istrage za sve navode o prevari i zastrašivanju i kažnjavanje odgovornih za to.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla je pred Parlamentom da će evropski zvaničnici iskoristiti sastanak sa ruskim predsednikom Dmitrijom Medvedevom da mu prenesu "zabrinutost zbog problema koji su se pokazali tokom izbora".

Dvodnevni samit Evropske unije i Rusije počinje večeras radnom večerom kojoj će prisustvovati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i ruski predsednik Medvedev.

2024 © - Vesti online