Sreda 14.12.2011.
15:45
Beta

Putinovo dostojanstvo iznad stava naroda

Dostojanstvo Vladimira Putina mora biti neukaljano, ma šta narod mislio i pisao

U otvorenom pismu, objavljenom na jednom od ruskih sajtova, novinari pišu da je Kovaljski smenjen zbog objavljivanja fotografije biračkog listića na kojem je bila napisana psovka upućena premijeru Vladimiru Putinu.

"Neknjiževni tekst nije pripadao nedeljniku, redakciji ili bilo kome od autora. To je bila fotografija koja je zabeležila realno ponašanje birača na izborima", piše u tom pismu.

Novinari navode da smenjivanje Kovaljskog smatraju "zastrašivanjem, usmerenim na to da se ne dozvole nikakve kritičke izjave u odnosu na Vladimira Putina", čak i indirektno, objavljivanjem fotografija tekstova gde se o njemu izjašnjavaju "bez dužnog pijeteta".

"Nas hoće da prinude na kukavičluk što je nedostojno i neproduktivno", piše u pismu i dodaje se da je novinarima "teško da sačuvaju objektivnost" kada se na njih vrši pritisak i gone njihovi drugovi.

Fotografija zbog koje je urednik otpušten: Preko izbornog listića napisano je "Putine, idi u k...", a u potpisu ispod novinari su dodali: "pravilno popunjen glasački listić proglašen za nevažeći"

Otvoreno pismo potpisalo je do sada i 13 novinara portala Gazeta.ru, koji takođe ulazi u holding Komersanta. Oni su naveli da "izražavaju solidarnost sa saradnicima izdavačke kuće Komersant" i da su takođe "protiv pritisaka na medije i pokušaje uvođenja cenzure".

Vlasnik izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov je, reagujući na otvoreno pismo, naveo da je "doneo ispravnu odluku (o smenjivanju Kovaljskog) i da nema nameru da je povuče". On je odbacio optužbe da je reč o proterivanju novinara iz političkih ili drugih pobuda.

"Hteo bih da naglasim da nije reč o proganjanju novinara iz političkih ili drugih motiva. Za to, ja, kao vlasnik izdanja nisam nikad davao ni najmanjeg povoda i nemam nameru da se pravdam", kazao je Usmanov.

On je naveo da su novinari "Komersanta" izražavali, izražavaju i izražavaće svoje stavove, ali je ukazao da je neophodno to raditi u korektnoj formi, ne vređajući ničije dostojanstvo.

2024 © - Vesti online