Sreda 14.12.2011.
16:13
Vestionline

Dačić: Oštrijom kontrolom protiv lažnih azilanata

Ivica Dačić

Dačić je, posle sastanka sa predstavnicima romske zajednice, rekao da su ministri unutrašnjih poslova EU usvojili predlog kojim se u slučaju povećanog priliva lažnih azilanata za zemlje Zapadnog Balkana može suspendovati vizna liberalizacija.


Srbija ima problem sa lažnim azilantima, a najveći broj njih su Romi i Albanci. Zajednički interes je da svima kažemo da nema potrebe da odlaze iz Srbije i ako je u pitanju ekonomski interes da to rešimo u Srbiji, rekao je Dačić.


Dačić je upozorio da lažni azilanti prave problem čitavoj državi i doprinose stvaranju animoziteta prema Romima.


Nama je u interesu, rekao je Dačić, da pripadnike romske zajednice uključujemo u državne institucije, policiju, jer rad policije ne može biti uspešan, bez saradnje sa lokalnom zajednicom.


Dačić je podsetio da usvajanjem Zakona o prebivalištu i ličnoj karti omogućeno da veliki broj Roma dobije dokumenta, time što kao prebivalište može da prijavi centar za socijalni rad.


Predstavnik romske nacionalne manjine Nenad Tairović zahvalio se predstavnicima MUP na saradnji i pomoći u rešavanju socijalno-ekonomskih problema romske populacije.

2024 © - Vesti online