Sreda 14.12.2011.
12:19
Beta

Rusi ''brane'' konvoj u Briselu

Agencija prenosi izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina da su "o nastaloj situaciji obavešteni na visokom nivou u Moskvi i u Briselu i da se traži rešenje".

I dalje neizvesno šta će se desiti sa ostatkom konvoja

Konuzin je danas rekao da je ruski konvoj sa humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu, koji je blokiran na prelazu Jarinje, postao predmet političke ucene. Po rečima Konuzina, Euleks ne poštuje svoj neutralni status "i još jednom je stao na stranu prištinskih vlasti", prenosi RIA Novosti u izveštaju sa Jarinja.

"Cela kolona je postala predmet političke ucene. Misija EU je još jednom pokazala da je izašla iz okvira mandata koji je dobila od Saveta bezbednosti UN. Umesto da ispunjava svoje funkcije, koje su mu poverene... oni postavljaju neke političke uslove", rekao je Konuzin.

RIA navodi da je Euleks nametnuo ruskoj strani pratnju što Rusiji ne odgovara, jer se u pratnji nalaze i albanski carinici i policajci. Itar-Tass navodi da su predstavnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije koji prate konvoj, održali video konferenciju s ministrom Sergejem Šojguom.

Humanitarnu pomoć od skoro 300 tona čine mobilni agregati, pokrivači, hrana i poljski kreveti.

2024 © - Vesti online