Utorak 13.12.2011.
11:25
SarajevoX

Gađao cipelom Ahmadinežada, ali je promašio

Incident se dogodio u iranskom gradu Sariju tokom memorijalne ceremonije za bivšeg ministra koji je umro prošle godine, preneo je Sarajevo-x.com.  Zvanice koje su prisustvovale ceremoniji savladale su nezadovoljnog radnika, a posle toga je intervenisalo i obezbeđenje.

Radnik je bio neprecizan: Mahmud Ahmadinežad


Radnik nije primio naknadu za nezaposlene već godinu dana. Lokalne novine Gašed Njus pišu da se radi o Rašidu S., stanovniku grada Sari koji je jednom bio u zatvoru zbog bacanja jaja i paradajza na bivšeg iranskog predsednika Mohamada Katamija.


Zvaničnici su se izvinili Ahmadinežadu zbog neugodnosti te su uzvikivali slogane u znak podrške. Ahmadinežadova internet-stranica objavila je fotografiju predsednika sa ceremonije, ali se incident nije spominjao.


Bacanje cipela je znak izrazitog nepoštovanja u arapskim zemljama, ali ne i u Iranu. U decembru 2008. godine je irački novinar Muntazer al-Zaidi bacio svoje cipele na bivšeg američkog predsednika Džordža Buša tokom konferencije za medije u Bagdadu, ali je i on promašio.


Pošto je završio na podu, novinar je rekao da je bacanje cipela njegov "oproštajni pozdrav psu" koji je 2003. godine pokrenuo invaziju na Irak.

2024 © - Vesti online