Utorak 13.12.2011.
02:20
Danas

Tahiri: Ne priznajemo Rezoluciju 1244

Tahiri: Pregovaraćemo kad Srbija skloni barikade
 

"Srbija mora da počne sa implementacijom sporazuma, jer i EU čeka na to. To su zaključci Saveta ministara EU od 5. decembra. Od Beograda se traži normalizacija odnosa sa Prištinom, uklanjanje barikada i ukidanje paralelnih institucija", kaže šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri.
 

Iako prištinski mediji nezvanično najavljuju nastavak dijaloga u Briselu za januar, Tahiri napominje da će odluku o datumu nove runde doneti posrednik EU Robert Kuper, koji treba da utiče na Beograd da započne proces primene do sada postignutih dogovora, koje "Kosovo u potpunosti spovodi", piše "Danas".

Tahiri je izbegla da direktno odgovori na pitanje da li je pregovaračka pozicija Prištine lakša posle odluke Evropskog saveta da na dva meseca odloži dodelu statusa kandidata Srbiji uz određene "kosovske uslove", piše list.
 

Edita Tahiri je objasnila da je tokom pregovora o regionalnoj saradnji krajem prošle nedelje i ona bila u stalnoj video-vezi sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom.

Prema njenim rečima, dve strane su približile pozicije. Ali, iako je Beograd prihvatio da Priština ima pravo glasa, odlučivanja i potpisa u regionalnim forumima, do dogovora nije došlo zato što "Srbija traži da Kosovo bude predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN".

"Kosovo to odbija, jer je nezavisna država. Ceo region živi u novoj realnosti i Srbija to mora da prihvati. Rezolucija 1244 više nema nikakvog značaja, niti važnost. Kad je reč o regionalnoj saradnji, situacija je jasna. Većina država u regionu priznala je Kosovo, sa čime Beograd mora da se pomiri", rekla je Tahiri.

2024 © - Vesti online