Utorak 13.12.2011.
08:04
N. S. Preradović - Vesti

Otrovi u hrani (3): I kerovi izbegavaju klanice

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je javna tajna da se u parizere, viršle i ostale polutrajne kobasice stavlja svakakav otpad. Od mesa kome je istekao rok trajanja preko njuški, repova, jezika, ušiju, kože, tetiva, loja, limfnih čvorova, pljuvačnih žlezda, iznutrica, sve do kostiju i papaka. Sve to se melje i meša sa mesom, sojom i aditivima. Na taj način proizvođač ima veću zaradu.


- Ništa se ne baca, mesni otpad u Srbiji jednostavno ne postoji, pa ni kerove više ne možete videti ispred klanica. Na deklaracijama mesnih prerađevina ne postoji nikakav trag od čega su ti proizvodi napravljeni, a proizvođače za takvo poslovanje niko ne kažnjava. Znaju da će kada potplate inspektora biti mirni i da ih niko neće dirati. Postali su bahati jer misle da im niko ništa ne može. Zato od novog ministra trgovine i poljoprivrede očekujem da se ozbiljno pozabavi svim klanicama i proizvođačima mesnih prerađevina u Srbiji - kaže Papović i dodaje da kao pomoć inspektorima u ovom poslu na raspolaganju stoje ljudi iz svih 25 organizacija koje posluju u okviru NOPS-a.

Otrovi u hrani

 

Tehnolozi o ovoj temi pak pričaju isključivo sa aspekta pravilnika jer, kažu, u sastav ovih proizvoda po zakonu sme da uđe samo ono što je pravilnicima i propisano.

U Veterinarskoj inspekciji tvrde da je upotreba kostiju za pravljenje parizera, viršli i sličnih proizvoda zabranjena.

Šunka jeftinija od buta


Šunke u crevu i pica šunke takođe spadaju u vrlo loše prerađevine koje, ako se dugo i često jedu, mogu da izazovu rak debelog creva, tvrde stručnjaci. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija je cena oko pet evra, a gotova šunka je skoro upola jeftinija!? To je zato što na 100 kilograma svinjskog buta ide od 100 do 150 kilograma leda. U Institutu za opštu i fizičku hemiju su potrdili da kilogram šunke ne može da košta tri evra, jer je reč o proizvodu u koji se stavlja voda, a ne meso.

 

Vijetnamski som


Jeftina riba pangasius ili vijetnamski som, koja se uzgaja u dolini reke Mekong, jedne od 10 najzagađenijih na svetu, sve češće na tanjiru domaćih kupaca kao zamena za skupi list i domaću somovinu.

2024 © - Vesti online