Ponedeljak 12.12.2011.
19:31
Beta

Izvesna nova ulaganja u Srbiju?

On je kazao da dolazak kompanija poput Fijata ili Boša predstavlja snažan signal nekim drugim velikim svetskim proizvođačima, kao što su na primer japanski prozivođači, da je Srbija sigurno mesto za ulaganje, zemlja u kojoj postoji obučena radna snaga i u kojoj se isplati proizvoditi i poslovati.

Veruje da će u narednih nekoliko dana uspeti da zatvori sporazume sa još nekim značajnim kompanijama: Boris Tadić
 

"Verujem da ću u narednih nekoliko dana uspeti da zatvorim sporazume sa još nekim značajnim kompanijama", kazao je Tadić i naveo da je dovođenje investitora dug proces koji ima svoje faze a da je jedna od njih kreiranje stabilnog političkog ambijenta, i dodao da svaka destabilizacija odbija investitore.

Tadić je istakao da nema razvoja Srbije bez nastavka procesa evropskih integracija.

"Nijedan strani investitor ne želi da dolazi u neku zemlju koja pravi eksperiment, nego u zemlju koja ima usaglašen pravni poredak sa EU, gde su već plasirali svoj kapital i otvarali radna mesta u protekle dve decenije", kazao je Tadić.

On je naveo da Srbija treba da ispravi greške iz prošlosti i u domenu privatizacije i u domenu tehnološkog razvoja i kreiranju strategije razvoja Srbije.

"Od presudne je važnosti da kreiramo jedan racionalan sistem: da izvršimo racionalizaciju države i smanjimo troškove, što će biti bolan proces, ali će omogućiti da smanjimo državni deficit i taj oslobođeni novac plasiramo u infrastrukturni razvoj", kazao je Tadić.

Nije se odustalo od ulaganja u infrastrukturu

Tadić je kazao da se nije odustalo od ulaganja u infrastrukturu i da je veoma blizu zatvaranje finansijske konstrukcija za gradnju puta prema centralnoj Srbiji.

"To je bila naša strateška namera, da konačno Ibarsku magistralu stavimo u istoriju, da ljudi ne ginu na njoj već da bude saobraćajnica drugog reda, a da pravac prema prema Čačku, Užicu, Višegradu i s druge strane od Požege prema Arilju, Ivanjici, prema Raškoj, odnosno Sandžaku povezuje auto-put", naveo je Tadić. Bez toga, dodao je, nema razvoja Srbije niti mogućnosti da se pokrene
privreda u tom delu zemlje.

"Taj kraj centralne i zapadne Srbije je preduzetnički, ali to ne može da se razvija bez infrastrukture, i trajno bi zaostajao za Vojvodinom, gde već imamo značajne investicije", naveo je predsednik Srbije i naveo da će u Srbiji morati da se uvedu konkursi za radna mesta menadžera u državnim kompanijama.

2024 © - Vesti online