Ponedeljak 12.12.2011.
18:30
Srna

Iranci koriste špijunski avion SAD kako bi napravili svoj

Iran je saopštio da je prošle sedmice oborio američku bespilotnu letelicu koja je ušla u njegov vazdušni prostor nedaleko od granice sa Avganistanom, a američki stručnjaci potvrdili su da letelica skoro nije uopšte oštećena.

ERKU-170 sentinel

Iranski zvaničnici rekli su da ne nameravaju da vrate Americi izviđački avion "RQ-170 sentinel" (ERKU-170 sentinel).

Oni vjeruju da mogu da pokrenu masovnu proizvodnju unapređene verzije zarobljenog aviona.

"Naša sledeća akcija biće obrnuti inženjering nad avionom. U bližoj budućnosti moći ćemo da pokrenemo njegovu masovnu proizvodnju. Iranski inženjeri uskoro će napraviti superiorniji avion od ovog američkog uz pomoć obrnutog inženjeringa", izjavio je šef iranske parlamentarne komisije za bezbjednost Parviz Soruri.

Iranski zvaničnici izjavili su da je jedinica revolucionarne garde za kompjutersko ratovanje "provalila" u kontrole leta zarobljenog aviona.

Soruri je demantovao tvrdnje američkih zvaničnika da Iran sam nije u stanju da iskopira tehnologiju špijunskog aviona i da to može da učini samo uz pomoć Rusije ili Kine.

"Oni definitivno neće učestvovati u ovome. Ova velika odbrambena sposobnost rezervisana je za nas i nismo spremni da je podelimo sa drugima", rekao je Soruri i dodao da će Iran koristiti špijunski avion ka sredstvo zastrašivanja.

Američki zvaničnici tvrde da Iran nije oborio letelicu, nego da se ona pokvarila i srušila.

2024 © - Vesti online