Ponedeljak 12.12.2011.
15:13
Večernje novosti

''Novo'' lice Srpske pravoslavne crkve

Episkope kruševačkog Davida (Perovića), remezijanskog Andreja (Ćilerdžića) i lipljanskog Jovana (Ćulibrka), međutim, ovakvi spojevi ne čude, navode Večernje novosti. Ova trojica arhijereja, zajedno s nizom sličnih monaha i sveštenika, makar po svojim zanimljivim biografijama i interesovanjima, smatraju se "nosiocima novog duha" u SPC, pišu ''Večernje novosti''.

Foto: Ilustracija

Nova lica u vrhu SPC, kojima su vladičanske insignije poverene na ovogodišnjem majskom saboru, u crkvenim krugovima poznata su ne samo po svom obrazovanju već i po energiji i otvorenom načinu razmišljanja.

Među novim vladikama najviše pažnje javnosti privuklo je ustoličenje episkopa lipljanskog Jovana. Razlog za to je biografija ovog arhijereja, u kojoj je mesto našla duhovnost, književnost, rokenrol, savremene tehnologije, ali i - vojska.

Profesor književnosti i južnoslovenskih jezika, rezervni je podoficir Vojske Srbije i padobranac 63. padobranske brigade. Osamdesetih godina prošlog veka bio je uključen u alternativne umetničke pokrete na liniji Skoplje - Niš - Zagreb - Ljubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača nacionalne i globalne pop kulture.

Vladika Jovan važi za vrsnog poznavaoca muzike, a muzičkom kritikom bavio se u časopisu “Ritam”. Posebno interesovanje gaji za muzičko-sociološka tumačenja muzike grupa “Džoj divižn”, “Prl Džem”, “Dženezis”, kao i filozofiju nihilizma, koja je sastavni deo njihove muzike.

Za vrhunskog intelektualca i čoveka širokih vidika smatra se i novi vladika kruševački David (Perović), koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U životopisu ovog teologa upisano je i da se bavio studijama književnosti, ali i filmskom i TV režijom. Pažnju javnosti izazvalo je njegovo delo posvećeno kiču i šundu.

Za svetskog čoveka važi i novi vikarni vladika remezijanski Andrej. Rođen je u Nemačkoj, govori više stranih jezika, a, osim kao bogoslov, poznat je i po angažmanu na saradnji SPC sa drugim crkvama. Manje je, međutim, poznato da je odličan poznavalac crkvenog pojanja, ali i da svira gitaru.

Oca Gerasima, igumana manastira Đurđevi stupovi, znaju po rok muzici i fudbalu, a arhimandrita Gavrila, igumana manastira Lepavina. Iako starijeg od 60 godina, po četu, skajpu, “Fejsbuku”, gde ima više od 2.000 prijatelja.

Neobičan je i đakon Nenad Ilić. Posle romana “Carigradski drum”, posvetio se snimanju dokumentarnog TV serijala na temu smisla i značaja ikone u pravoslavlju.

2024 © - Vesti online