Ponedeljak 12.12.2011.
12:55
Sponzorisani tekst

Uklonite virusne bradavice na tabanama

RADIOLASER i ER - YAG laser u jednom aktu odstrane bradavice sa tabana

Javljaju se kod školske dece i odraslih a njihovom nastajanju pogoduje pojačano znojenje tabana kao i kontinuirano nošenje zatvorene obuće. Česte su infekcije u zajedničkim kupaonicama kao i na bazenima. Virus prodire kroz mikropovrede na koži tabana, naročito u predelima izloženim pritisku.

Javljaju se u vidu okruglih promena dijametra do 1 cm, koje su obično u ravni kože (endofitni rast), a okružene su hrapavim rubom. Na njihovoj površini su crnkaste tačke (trombozirani kapilari). Mogu se videti kao pojedinačni elementi ili kao mozaične ploče i ponekad mogu biti "zamaskirane" zadebljalim žuljem na površini. Vrlo su bolne pri hodu i pri pritisku.

Jedan od tipova ER - YAG lasera

Zbog mogućnosti autoinkulacije (prenošenja virusa sa tabana na ruge delove tela) kao i zbog mogućnosti prenošenja na druge osobe, savetuje se njihovo uklanjanje. Konzervatine metode lečenja kao što su smrzavanje tečnim azotom i korišćenja keratolitika, ne daju značajne terapijske efekte pa su se u terapiji kao najefikasniji pokazali laseri.


RADIOLASER i ER - YAG laser u jednom aktu odstrane bradavice. Tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji, a oporavak traje desetak dana. Za to vreme pacijent dolazi na svakodnevno previjanje i nije u mogućnosti da duže pešači ili se bavi intezivnom fizičkom aktinošću. Recidivi nakon tretmana sa laserima su izuzetno retki. Više o ovoj temi možete saznati na sajtu poliklinike Nada Diva.

2024 © - Vesti online