Ponedeljak 12.12.2011.
10:38
Srna

Kina: Obećavamo, povećaćemo uvoz

Hu Đintao

Đintao je u govoru održanom povodom desete godišnjice ulaska Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) istakao da će uvoz u Kinu u narednih pet godina na godišnjem nivou prelaziti osam triliona dolara.


Kineski predsednik je naglasio da je Peking ozbiljan u svojoj nameri za uravnoteženjem trgovinske politike, dodajući da će omogućiti razne mogućnosti zemljama širom sveta.


"Smatraćemo povećanje uvoza kao veoma važan način za promenu modaliteta razvoja inostrane trgovine. Naporno ćemo raditi na unapređenju uravnoteženog međunarodnog plaćanja. Nećemo namerno težiti trgovinskim viškovima", naglasio je kineski predsednik u svom govoru, prenosi BBC.

Kineski trgovinski višak, koji je neprestan izvor tenzija sa njenim trgovinskim partnerima, smanjen je tokom prošlog meseca na blizu 14,5 milijardi dolara, dok je u oktobru bio 17 milijardi dolara.


Tokom prošle godine, Kina je iz inostranstva uvezla robe u vrednosti od "samo" 1,39 triliona dolara. Trgovina na globalnom nivou tokom ove godine je u padu zbog slabljenja poslovanja u Evropi, koja je najveći poslovni partner Kine. Inače, prema podacima kineskih carinskih službi, u novembru je izvoz porastao za 14 odsto, dok je uvoz takođe uvećan, i to za 22 odsto.

2024 © - Vesti online