Ponedeljak 12.12.2011.
01:23
Srna

Srbi očekuju učešće u vladi Hrvatske

Milorad Pupovac

Pupovac je rekao da su članovi SDSS-a razgovarali sa budućim premijerom Zoranom Milanovićem i drugim predstavnicima Kukuriku koalicije o učešću u novoj hrvatskoj Vladi, ali da će zvanični razgovori biti obavljeni kada predsednik Ivo Josipović poveri manadat za sastav vlade Milanoviću.

"Ne znam koliko je realno očekivati da dobijemo najviše funkcije, ali svakako očekujemo da učestvujemo na nižim nivoima vlasti. Do sada smo, osim potpredsedničkog mesta, imali dva sekretara u Vladi, nekoliko pomoćnika ministara, nekoliko direktora uprava", rekao je Pupovac i dodao da je najbitnije da vlada ponudi funkcionalna rešenja za mesta koja su važna za srpsku populaciju.

Potpredsjednik SDSS-a od nove Vlade očekuje da se reše problemi izbeglica, obezbede stambena prava, nađe rešenje u vezi sa penzijama.

"Vlada u programu mora da ima posebne instrumente za razvoj povratničkih sredina, da otvori prostor za primenu zakona o zapošljavanju, da prizna ulogu Srba u hrvatskom kulturnom i istorijskom životu, unapredi toleranciju i oslobodi nas govora mržnje", rekao je Pupovac.

On je ocenio da će rešenje osetljivih pitanja Hrvatske i Srbije zavisiti od socijalnog i ekonomskog stanja u obe države.

"Ako se zadrže sadašnje političke okolnosti, možemo očekivati povlačenje tužbe. Ako se socijalne i ekonomske prilike pogoršaju, tužba bi mogla da ostane `na čekanju` ili čak da je rešava sud", rekao je Pupovac.

2024 © - Vesti online