Nedelja 11.12.2011.
23:11
Vestionline

Đelić: Kandidatura nije izvesna u martu

Spremio dva govora: Božidar Đelić

"Ako me pitate da li je kandidatura izvesna u martu, onda vam kažem da nije", rekao je Đelić u emisiji "Utisak nedelje".

Povodom njegove ostavke na funkciju vicepremijera, Đelić je rekao da je njega iznenadilo što su mnogi bili iznenađeni.

"Ja sam u martu preuzeo obavezu da ću, ukoliko Srbija do kraja godine ne dobije status kandidata za EU, dati ostavku na funkciju. Taj princip odgovornosti trebalo bi da bude najnormalnija stvar", rekao je Đelić.

On je dodao da neće povući ostavku, jer je dao reč, i da ga je posebno obradovalo što je predsednik Srbije Boris Tadić to ocenio kao visoko moralni čin koji ne bi trebalo da ostane usamljen. 

Đelić je potvrdio da je 9. decembra imao pripremljena dva govora, jedan ako Srbija

Usvajanje ostavke

Đelić je rekao da će premijer u ponedeljak proslediti njegovu ostavku Skupštini Srbije i da će ona na sledećoj sednici parlamenta biti konstatovana.

"Premijer Srbije, ja sam to od njega tražio, će koliko u ponedeljak proslediti moju ostavku parlamentu i na sledećoj sednici će ona biti konstatovana i tad će moj mandat prestati", kazao je Đelić.

dobije status kandidata i drugi ako ne dobije i da su se srpski zvaničnici borili do poslednjeg trenutka.


"Nedvosmisleno je da je Srbiji učinjena nepravda, imajući u vidu šta je ova vlast dobila u nasleđe posle promena 5. oktobra 2000. godine, a onda i ekonomsku krizu u Evropi, zbog čega veliki broj zemalja ne želi nikakve dodatne probleme i tenzije", naveo je Đelić i istakao da je Srbija kroz ovaj evropski put mnogo napredovala. On je podsetio da je Srbija i ovog puta ispunila sve uslove za satus kandidata, da se vrati dijalogu i sprovede dogovoreno.

"Ne treba odustati od evropskog puta", smatra Đelić i dodaje da "nedobijanje statusa kandidata Srbiju godišnje košta 70 do 80 miliona evra".

2024 © - Vesti online