Nedelja 11.12.2011.
20:18
Beta

"Palestinci su teroristi"

U intervjuu koji je dao američkom Jevrejskom kanalu, Gingrič je palestinski narod okvalifikovao kao izmišljen, jer, kako je rekao, pripada arapskom narodu.

Favorit Republikanske partije za naredne predsedničke izbore u SAD nazvao je Palestince "terorističkim narodom"
 

Palestinski premijer Salam Fajad je izrazio ogorčenje zbog Gingričove izjave i od reublikanskog favorita zatražio da se izvini zbog svoje "vulgarne, uvredljive i ismevajuće opaske".

Zamoljen da prokomentariše izjavu fajada, Gingrič je rekao da je sve što je rekao: "Neko mora da ima hrabrosti da kaže istinu. Ti ljudi su teroristi. Oni u školama uče terorizam".

Ostali republikanski kandidati na predsedničkim izborima 2012. godine nisu podržali Gingričeve izjave, mada su naglasili da podržavaju Izrael.

"Imamo dovoljno mudrosti da podržimo naše saveznike Izraelce, i da ne idemo dalje

Njut Gingrič

nego oni", rekao je jedan od mogućih republikanskih kandidata Mit Romnej koji je Gingriču zamerio da hoće da "pregovara umesto Izraela".

Ron Pol kojio je takođe kandidat Republikanske partije je rekao da Gingričove izjave imaju cilj da SAD naprave probleme. Palestinska islamistička organizacija Hamas je danas osudila Gingričovu izjavu, i naglasila da je ona agresivna, rasisitička, i da negira ljudska prava palestinskog naroda i njegovu istoriju.

"Gingričove izjave su poziv na nasilje nad Palestinicinma", rekao je portparol Hamasa u Gazi Favzi Barhum, i dodao da je reč o "jadnoj predizbornoj propagandi."

Gingrič je rekao da je njegova vizija sveta "vrlo bliska" onoj koju ima izraelski premijer Benjamin Netanjahu, navodi agencija Frans pres.

Izraelski visoki zvaničnici, posebno nekadašnji premijer Golda Meir, do 1980-tih godina su negirali da su Palestinci narod. Taj stav danas ima samo najekstremnija desnica.

2024 © - Vesti online