Nedelja 11.12.2011.
18:49 >> 20:59h
Srna

Sirija: Najmanje 18 mrtvih u novim sukobima

Stižu i izveštaji o sukobu nekoliko stotina dezertera sa vojskom na jugu Sirije
 

U gradovima Homs i Hama poginulo je 11 ljudi, saopštila je opoziciona Lokalna komisija za koordinaciju /LCC/. Isti izvor navodi da je danas poginulo dvoje dece.

Dve osobe su poginule u sukobima između vojnika i dezertera u severnoj provinciji Idlib, saopštila je sirijska Posmatračka grupa za ljudska prava. Vlasti u Idlibu sukobile su se sa "naoružanom terorističkom grupom", javila je sirijska novinska agencija SANA.

Sukobi su izbili između dezertera i vojnika na jugu zemlje, u blizini granice sa Jordanom. Artiljerijska vatra se čula i dva oklopna vozila su zapaljena u sukobima pred zoru u gradu Kfar Takarim u provinciji Idlib. Pozivajući se na meštane i aktiviste agencija Rojters javila je da su se dezerteri sukobili sa vojnicima u gradu Busra al-Harir, u blizini granice sa Jordanom.


Prema procenama UN, više od 4.000 ljudi izgubilo je živote tokom devetomesečnog ustanka protiv vlasti predsednika Bašara al Asada. Većina žrtava je iz grada Homsa, koji je žarište pobune protiv Asada.


Sirijske vlasti ograničile su rad stranih medija u zemlji, pa je teško potvrditi izveštaje koji stižu sa terena.

Generalni štrajk koji su sazvali opozicioni aktivisti, poštuje se u južnoj sirijskoj provinciji Dara na početku radne sedmice. Istovremeno, Arapska liga najavila je dva vanredna sastanka narednih dana kako bi razmotrila situaciju u Siriji i planove da pošalju posmatrače u Damask. Arapska liga je suspendovala članstvo Sirije zbog obračuna režima sa demonstrantima i uvela je ekonomske sankcije.

2024 © - Vesti online