Nedelja 11.12.2011.
13:07
Blic

Kragujevac: Masovna grobnica žrtava komunističkog terora

Foto: Ilustracija
 

- Do sada je otkriveno više desetina skeleta i pojedinačnih ostataka na lokaciji parkirališta kod nekadašnje zgrade "Energetike", na samom kraju fabričkog kruga "Fijata". Veličina grobnice je otprilike 10 puta 15 metara. Šezdesetih, prilikom širenja fabričkog kruga "Zastave", na ovom mestu sagrađen je parking, iako se znalo za masovnu grobnicu. Tada je oštećen površinski sloj grobnice, pa se na njenom početku nalaze samo delovi skeleta, dok su na većoj dubini kompletni skeleti - kaže za "Blic" istoričar Srđan Cvetković, sekretar Komisije za tajne grobnice.

On napominje da sumnje da su u pitanju žrtve koje su ubile partizanske jedinice potvrđuje i to da je nakon uklanjanja sloja zemlje u dubini oko metar istraživački tim Instituta za sudsku medicinu otkrio gomilu nedogorelih sveća.


- To je potvrdilo izjave pojedinih svedoka da su se ovde godinama posle rata okupljali potomci streljanih i tu palili sveće. Žrtve su, prema dosadašnjim nalazima, ubijane na tom mestu i nije bilo seljenja, jer su nađene i čaure metaka - kaže istoričar Cvetković.

Istražni sudija Višeg suda u Kragujevcu Zorice Đurić naredila je obustavljanje građevinskih radova oko grobnice.

2024 © - Vesti online