Subota 10.12.2011.
22:41
Beta

Danska nezadovoljna novim EU dogovorom

Danska premijerka prihvatila dogovor koji zemlja neće

Sovndal koji je i predsednik Socijalističke narodne partije, izjavio je za dansku televiziju TV2 News da ta stranka ne poredviđa da će se Danska priključiti "kompletnom dogovoru".

"Tamo ima stvari koje su veoma teške za Dansku", kazao je Sovndal, ali nije želeo da precizira na koje delove dogovora misli.

Predsednica Vlade Hele Torning Šmit je odbila da se izjasni o novom dogovoru članica Evropske unije pre sednice Odbora za Evropu danskog parlamenta, najavljene za utorak.

Šmit su danas kritikovali i opozicija i od saveznici iz Crveno-zelene koalicije, uz ocenu da je ona u petak na samitu EU u Briselu prihvatila novi evropski dogovor i time direktno prekršila takozvana pravila o izuzeću koje Danska ima u odnosu na EU.

Ta skandinavska zemlja nije potpisala kompletan evropski Ugovor iz Mastrihta, već sa EU ima poseban ugovor prema kome postoje četiri nadležnosti izuzete iz zajedničke politike EU, u kojima Danska ima punu samostalnost odlučivanja.

Pored monetarne nezavisnosti, Danska je samostalna i u oblasti vojne bezbednosti, oblasti unutrašnjeg pravnog uredenja, a ne primenjuje se ni klauzula EU o državljanstvu.

2024 © - Vesti online