Subota 10.12.2011.
14:40
Beta

Kacin: Nužan preduslov - dobri odnosi sa Kosovom

Jelko Kacin: Dogovor sa Prištinom mora da se poštuje
 

"Nužni preduslov za brže napredovanje Srbije jeste normalizacija odnosa s Kosovom", naveo je Kacin i dodao da bez pune regionalne saradnje i stabilnosti nijedna država zapadnog Balkana ne može postati članica Evropske unije.

Prema njegovom mišljenju, postignuti dogovori s Prištinom moraju se u potpunosti sprovesti, jer samo tako će Beograd moći da povrati, kako se izrazio, "poljuljani kredibilitet u očima članica EU" i dobiti status kandidata u martu 2012. godine.

Izvestilac za Srbiju smatra da je status kandidata važan korak napred ali koji puni smisao dobija ako mu brzo usledi i početak pregovora o članstvu u EU.

"Zato aktuelna vlast, i sve buduće vlade u Beogradu, moraju da intenzivno sprovode unutrašnje reforme", naveo je Kacin i dodao da su ključne reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspostavljanje pravne države.

"Evropska budućnost Srbije je realna i zato je Beograd mora iskoristiti, jer je to u interesu Srbije i čitavog zapadnog Balkana. Ispuštena prilika bi trebalo da bude iskustvo, koje znači da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem reformi", naveo je Kacin.

2024 © - Vesti online