Subota 10.12.2011.
12:00
novimagazin.rs

Dežer: Javnost u Srbiji nije obmanuta

Vensan Dežer

"To nije ni novi uslov, o tome smo govorili poslednje dve godine. Naravno da razgovoramo o regionalnom predstavljanju, ali druge teme su primena dogovora o priznavanju fakultetskih diploma, slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru...", ukazao je Dežer.

On je naglasio da EU želi konkretnu primenu tih dogovora, a da će do februara, kada zaseda Savet ministara EU, imati priliku da oceni sledeće korake Srbije.
Dežer, međutim, nije precizno odgovorio na pitanje da li je među novim uslovima i zahtev da Srbije ukine takozvane paralelne insitucije.

Prema njegovim rečima, barikade i pucnji na Kosovu i Metohiji igrali su ulogu u odluci o kandidaturi, jer "postoje tenzije i problemi na severu, a Kfor i Euleks ne mogu da sprovode svoj mandat".

"To je situacija koja je očigledna, ali dobra vest je da je postignut dogovor o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima, i to političko rešenje, kako je danas naveo i predsednik Boris Tadić, treba da dovede do uklanjanja barikada i realizacije sporazuma", ocenio je Dežer, gostujući na TV B92.

On je sumirao da Srbija zaslužuje da joj se oda priznanje za napredak na evropskom putu, ali da nije ispunjeno sve što se od nje očekivalo u periodu od donošenja pozitivnog mišljenja Evropske komisije do odluke Evropskog saveta.

Evropski savet je prepoznao napredak Srbije, ali se očekuje više, pre svega u primeni dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Prvi čovek EU u Srbiji rekao je i da građani ne treba na jučerašnju odluku da gledaju kao na odbijanje, ali da je moguće da su svi preterali u optimizmu nakon što je objavljeno mišljenje Evropske komisije.

2024 © - Vesti online