Subota 10.12.2011.
11:46
24sata.info

Zemljotres u Japanu promenio Zemljinu gravitaciju

Zemljotres koji je pogodio Japan u martu 2011. godine bio je jedan od većih koji je osetila Zemlja
 

Promene smera kretanja satelita blizanaca misije "Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE)" pokazuju da je potres bio mnogo snažniji i dublji nego što su instrumenti na Zemlji zabeležili.

Par satelita GRACE kreće se po polarnoj orbiti na visini od oko 500 km iznad površine planeta na međusobnoj udaljenosti od oko 220 km. Funkcija im je da prate Zemljino gravitaciono polje pomoću merenja uticaja malih promena u njemu na promene u njihovoj međusobnoj udaljenosti. Zemljino gravitaciono polje menja se uvek kada dođe do preraspodele mase na njenoj površini. Mogu ih izazvati veliki snežni nanosi, poplave, otapanje ledenih kapa na polovima ili potresi.

"Promene gravitacionog polja utiču na orbite satelita", objasnio je Šin-Čan Han iz NASA-inog svemirskog centra u Grinbeltu u Marilendu.

Han i njegove kolege su ranije istraživali uticaj dva velika potresa – 2004. kraj Sumatre i 2010. u Čileu. Ta dva megapotresa bila su jedina koja su imala merljive efekte na orbite satelita od njihovog lansiranja 2002. – sve do potresa Tohoku.

Nova istraživanja podataka koje je prikupio GRACE utvrdila su da je potres u Japanu bio snažniji nego što su zabeležili instrumenti na Zemlji – njegova magnituda bila je 9,1, a ne 9,0. Osim toga, izmerili su da se dogodio dublje u Zemljinoj kori, a ne u višem sloju, kako su pokazivale konvencionalne metode merenja.

NASA i Nemačka svemirska agencija, partneri u misiji GRACE, planiraju pokrenuti novi projekt koji bi mogao preciznije da meri promene u Zemljinom gravitacionom polju i da beleži potrese manje magnitude od oko 7,5 koji se u proseku događaju jednom mesečno, piše "tportal".

Gravitacija utiče na brzinu tela koja se kreću u Zemljinoj orbiti. Kada prolaze iznad područja jače gravitacije, ona se ubrzavaju. Na primer, kada dva satelita prolaze nad planinskim područjem, prvi će ubrzati pa će se njihova udaljenost povećati. Nakon toga na isto mesto stiže drugi satelit pa i on ubrzava. Prvi je u međuvremenu usporio pa se njihova udaljenost vraća na prvobitnu. Precizna merenja njihove udaljenosti daju informacije o snazi gravitacije određenog dela Zemlje. Te varijacije su vrlo malene i mere se u nanometrima.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji Američke geofizičke unije koja se ovih dana održava u San Francisku.

2024 © - Vesti online