Subota 10.12.2011.
10:25
Alo

Crkva:“Božja čestica“ neće osporiti boga!

Vernici na obredu
 

Ipak, kako smatraju sagovornici "Alo!", čak ni to otkriće, za koje mnogi u naučnim krugovima smatraju da može da poljulja teoriju o postojanju višeg bića, neće moći da pokoleba ni religiju ni veru u boga.


Higsov bozon je čestica za koju se veruje da je posle Velikog praska, odnosno eksplozije posle koje je nastao današnji univerzum, zaslužna za poreklo mase elementarnih čestica, a samim tim i za nastanak materije, čime se dovodi u sumnju teorija o postojanju boga kao tvorca.

Pročitajte još:

1. Božja čestica ipak otkrivena?

2. Hoking dobio najluđu opkladu u istoriji fizike?

Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovsko-teološkog fakulteta, kaže da ovo otkriće ne mora nužno biti u suprotnosti sa crkvenim učenjem.

- Moguće je da su naučnici došli do prapočetka. Do stvorenog se može doći, pa i do te pračestice, ali i nju je stvorio bog, koji je nestvoren. Sve što postoji je stvoreno sa namerom za večnost - kaže Kalezić.


Verski analitičar Živica Tucić, s druge strane, smatra da ovo otkriće nikako ne može da poljulja veru kao takvu, a samim tim ni postojanje boga, već samo da otvori nova pitanja.


- Logično pitanje je: "A ko je stvorio tu česticu, nego bog?“, tako će i reagovati svaki iskreni vernik, dok ateisti, naravno, mogu da tvrde da je to dokaz da je ta čestica ono što ljudi smatraju bogom. Ipak, vera se ne dokazuje i nema potrebe za konfrontacijom nauke i religije. Samim tim, dokazivanje postojanja ove pračestice ne ugrožava ni postojanje religije - objašnjava za "Alo!" Tucić, ali dodaje i da je veliko dostignuće sekularizacije to što crkva više ne može da sprečava razvoj nauke.


- To je dobro za crkvu. Ona ne mora da ulazi u procenu takvih otkrića. Savetovao bih sveštenike da se ne upuštaju u takve rasprave, pošto crkva treba da gleda na to kao da je svaki napredak nauke ljudima dat od samog boga - smatra Tucić.

2024 © - Vesti online