Subota 10.12.2011.
00:37
Press

Monti: Britaniji sledi izolacija

Sarkozi je rekao da će za sve loše posledice Samita EU u Briselu krivac biti Britanija, Mario Monti je bio još oštriji

- (Britanski premijer) Dejvid Kameron je izneo zahteve koji su bili neprihvatljivi čak i za mene. Britanija je sebe isključila. Ona će biti u izvesnoj izolaciji, rekao je Monti.

Zbog protivljenja Britanije, sporazum dogovoren na Samitu Evropske unije u Briselu će imati status međudržavnog dogovora, a ne dokumenta EU.

Britanija je tako ostala jedina članica EU koja je ostala izvan novog sporazuma o jačanju fiskalne unije evropskog bloka. Lideri ostalih članica EU prihvatili su primenu strožih fiskalnih mera.

Glavne odredbe sporazuma podrazumevaju ograničavanje godišnjeg strukturnog deficita na 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), primenu automatskih sankcija ako javni deficit premaši tri odsto BDP-a, početak funkcionisanja evropskog stabilizacionog fonda i unošenje novih pravila u nacionalne ustave.

Baroso: Komplikovanije, ali brže


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je da bi sa institucionalne tačke gledišta bilo mnogo jednostavnije da su sve države članice pristale na promene.
- Ali, ovako će možda sve ići brže, što je veoma dobro jer ćemo dobiti izmenjeni akt u veoma kratkom roku - istakao je Baroso.

Britanija ove mere smatra isuviše velikim oduzimanjem fiskalne nezavisnosti država članica EU, na šta nije želela da pristane.

- Državama koje potpišu ovaj sporazum želimo sve najbolje. Ali, to nije u našim interesima i nismo spremni da se odreknemo još suvereniteta - poručio je Kameron.

EU u "tri kolone"?


Bivši nemački ministar finansija Per Štajnbrik okarakterisao je kao apsolutno ispravnu odluku većine članica EU da, uprkos protivljenju Britanije, sklope poseban ugovor o izlasku iz krize i ocenio da će rezultat biti različita brzina kretanja država EU.

 

Štajnbrik je izjavio da će unutar EU "postojati grupa A država, koje će unaprediti regulaciju finansijskog tržišta, dok će druga grupa napredovati u, na primer, koordinaciji budžeta i ekonomske politike".


- Verovatno će postojati i treća grupa, koja se blisko savetuje i koordinira aktivnosti u spoljnoj politici i odbrani - rekao je Štajnbrik.

2024 © - Vesti online