Subota 10.12.2011.
00:18
B92

Odustaje li Turska od EU?

Ankara sve nezadovoljnija Evropskom unijom

Gul kaže da je "nemar EU doveo do sadašnje teške ekonomske situacije" i poziva EU da sredi stvari u svojoj kući, upozorivši da će "njihove odluke uticati na sve nas".

"U vreme kada zemlje članice evrozone nisu u stanju da se pridržavaju kriterijuma koje su same postavili mi smo u fazi u kojoj možemo da ispunimo te kriterijume", rekao je Gul i istakao da je turski budžetski deficit samo 2,5 odsto od BDP-a, što je niže od granice koju su zemlje evrozone sebi postavile.

Rađanje novog svetskog poretka?

Pročitajte još:

 

"Turska i BiH spasiće Evropsku uniju"

Turski predsednik je takođe urgirao za reviziju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i naglasio da se to telo nije prilagodilo "stvarnosti koja se menja" kada je reč o pomeranju ekonomske i političke moći sa zapadnog sveta na svet privreda u brzom razvoju.

"Svedoci smo ranih faza novog svetskog poretka", rekao je Gul i istakao da sa promenom mesta ekonomske moći treba da slede i političke promene.

Njegova kritika EU ukazuje na rastuće razočaranje turske vlade zbog neuspeha u njenim nastojanjima da se približi Uniji.

Pregovori Turske za članstvo u EU počeli su 2005. ali stagniraju zbog protivljenja nekih članica unije, uključujući Nemačku i Francusku. U Ankari raste raspoloženje da se odustane od nastojanja da se postane član EU, posebno sada u svetlu dužničke krize u evrozoni.

2024 © - Vesti online