Subota 10.12.2011.
08:00
tportal

Ovako izgleda Antarktik bez leda!

Antarktik, samo bez leda
 

Naime, članovi projekta BEDMAP uspeli su na temelju podataka koji su decenijama prikupljani iz brodova, aviona i satelita, pa čak i iz saonica, da naprave simulaciju tla.

Zanimljivo je da manje od jedan odsto od njegovog tla nije prekriven belim pokrivačem. Na donjoj karti najviši vrhunci označeni su crvenom i crnom bojom. Svetloplava jasno pokazuje protežnost kontinenta, dok su najniža područja označena tamnoplavom. Neka od njih danas se nalaze znatno ispod nivoa mora.

Zanimljivost: Otkrivena tajna najmisterioznijih planina na Zemlji

Ovaj model nije samo lep, već je takođe i važan za istraživanje mogućih uticaja globalnog zagrevanja na beli kontinent. Naime, naučnici u poslednje vreme beleže velike promene na krajevima kontinenta od kojih se odvajaju veliki delovi leda i tope u okeanskim vodama. Podaci koje je prikupio BADMAP pomoći će naučnicima da predvide razmere i brzinu razvoja situacije.

"Te informacije su temelj naših modela koji otkrivaju kako led putuje kontinentom", rekao je Hamiš Pritčard iz Britiš Antarktik Surveja.

"Sneg stalno snabdeva antarktičku ledenu ploču, a led neprekidno klizi prema obalama gde se kida ili otapa. To je velik i spor hidrogeološki ciklus. Za stvaranje ovakvih modela potrebno je znanje o složenoj fizici leda, ali i topografska karta tla po kojem led klizi, a to je BEDMAP."

Karta je predstavljena na zasedanju "American Geophysical Union (AGU)", najvećoj godišnjoj konferenciji planetarnih naučnika na svetu.

U istraživanjima su korišćeni radari jer mikrotalasno zračenje prodire kroz led, ali ne i kroz stene.

Najzanimljivije u novom modelu svakako je područje planinskog lanca Gamburtsev u kojem najviši vrhunci dosežu 3000 metara nadmorske visine. Uprkos takvim visinama prekriveni su slojevima leda debelim više od 1000 metara.

2024 © - Vesti online