Petak 09.12.2011.
15:26
Beta

"Članstvo u EU velika prilika za Hrvatsku"

Predsednik Hrvatske: Ivo Josipović
 

Josipović je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji rekao da "one zemlje koje ostanu izvan integracija, nemaju dobru perspektivu".

On je dodao i da će Hrvatska podržavati susede na putu ka EU i da je pristupanje Hrvatske dobra vest i za njih.

Josipović je odbacio tumačenje činjenice da francuski predsednik Nikola Sarkozi nije potpisao Ugovor o pristupanju s Hrvatskom već je ovlastio ministra za evropska pitanja kao negativnu poruku za dalje proširenje.

"Čuo sam da za to ima nekih ustavnih razloga, prema francuskom ustavu potpise treba da stave predsednik i premijer i kako to nije bilo moguće, ovlašćen je ministar. To je razlog i ne tumačim to kao francusku poruku o daljem proširenju", rekao je on.

Josipović je podsetio da je "Francuska tokom celog procesa pristupnih pregovora veoma podržavala Hrvatsku" i dodao da joj je zahvalan na tome.

Hrvatski predsednik je na početku redovnog samita EU predstavljao Hrvatsku koja od trenutka potpisivanja do punopravnog članstva ima status posmatrača.

"Ja sam bio na samom početku, a premijerka (Jadranka) Kosor je nastavila da učestvuje u radnom delu samita. Mislim da je to simbolično rešenje, predsednik države je taj koji predstavlja i zastupa zemlju. Tu nije bilo nikakvih nesporazuma između mene i gospođe Kosor čija je vlada zaslužna za zaključenje pregovora, i
po pravilu u parlamentarnim demokratijama premijeri učestvuju na samitima EU", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online