Petak 09.12.2011.
14:46
Beta

Popisano oko 295.000 stanovnika Srbije u raseljanju

Foto: ilustracija
 

Popis građana Srbije koji rade i borave u inostranstvu izvršen je preko izjave članova njihovih porodica koji su ostali u Srbiji, kazala je Lakčević na sednici Odbora za nauku i tehnološki razvoj održanoj u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, prosečna starost Srba u dijaspori je 33 godina, oni se u inostranstvu u proseku zadržavaju 13 godina, stanovništvo je pretežno mlado, sposobno da radi, rađa i stvara.

Lakčević je kazala da su se ranije građani Srbije koji žive ili rade u inostranstvu popisivali preko Ministarstva inostranih poslova koje im je slalo formulare, koji su nakon popunjavanja vraćani u Srbiju, međutim, taj način popisa dosta košta.

Predsednik Odbora za nauku i tehnološki razvoj Srboljub Živanović je ocenio da je demografsko stanje u Srbiji katastrofalno, te da je potrebno preduzeti konkretne mere kako bi se zaustavio rast negativnog prirodnog priraštaja u Srbiji.

Pomoćnik direktora RŽS Zoran Jančić je istakao da je zavod zadovoljan popisom, i da je zabeležen mali broj incidenata. On je dodao da je popis neuspeo u tri opštine na jugu Srbije, Bujanovcu, Preševu i Medveđi gde se albansko stanovništvo nije odazvalo pozivu.

On je ukazao članovima Odbora da popis stanovništva, koji kao projekat obuhvata popis stanovništa, poljoprivrede i prikupljanje podataka za potrebe nacionalnih računa košta 39, 5 miliona evra od kojih 19,5 miliona evra obezbeđuje EU, a 20 miliona Srbija.

2024 © - Vesti online