Petak 09.12.2011.
05:18
B92

"Jovankina vila" košta državu 384.000 godišnje

Jovanka Broz na prozoru svoje kuće
 

Na spisku vila o kojima se stara Uprava za zajedničke poslove državnih organa nalazi se i zdanje od 750 kvadrata u beogradskom Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 (nekadašnji Bulevar mira), koju koristi Jovanka Broz.

Održavanje ove vile, kažu u Upravi, svakog meseca košta državu 32.000 dinara: 20.000 komunalni troškovi i 12.000 tekuće održavanje. To znači - 384.000 godišnje. Država je u poslednjih šest godina, prema rečima ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, uložila priličnu svotu da ovo dedinjsko zdanje dovede u pristojno stanje.

"Bilo je napada u javnosti da država ulaže previše novca u kuću Jovanke Broz, što apsolutno nije tačno. To je državna, a ne Jovankina vila, i spasli smo je od propadanja. Kada sam tamo prvi put ušao, pre šest godina, kuća je bila u strašnom stanju i pod vodom, jer je korenje drveća ušlo u odvodne cevi i začepilo ih", kaže Ljajić za ”Novosti”.

Nije bilo ni grejanja zbog kvara u kotlarnici, a struja je često nestajala zbog dotrajalih instalacija. Krov je prokišnjavao. U međuvremenu, većina ovih stvari je popravljena. Deo radova, kaže Ljajić, finansirao je i grad Beograd, a ministar Ljajić i direktor Uprave Novica Antić nekoliko puta su zajedno obišli kuću da vide u kakvom je stanju.

Bivši Jovankin pravni zastupnik Toma Fila objašnjava da, kolika god bila državna ulaganja - ona su premala, jer ovo zdanje košta najmanje četiri miliona evra, a kada bi se ”tip-top” sredilo, i više. On tvrdi da stanje i nije baš tako perfektno.

"Država mora više da vodi računa o svojoj imovini, a ova je, uprkos tome što je godinama propadala, zaista vredna. Čak ni tolika vlaga nije uspela da ”pojede” skupocenu lamperiju. Kad sam poslednji put bio, pre nešto više od pola godine, oluci, od kojih je svaki od drugog materijala, i dalje su propuštali, a bazen sa vodoskokom je naprsao", kaže Fila.

Pre dve godine, direktor Uprave Novica Antić izjavio je da je pri kraju izrada projekta za rekonstrukciju kuće i dvorišta. Od ovoga se izgleda odustalo posle procena koje je uradio Građevinski fakultet u Beogradu.

"U okviru investicionog održavanja u poslednje četiri godine, Uprava je izvršila radove na sanaciji krovnih površina i druge aktivnosti nisu preduzimane. Uprava je u toku 2010. dobila mišljenje Građevinskog fakulteta u Beogradu o tehničkom stanju objekta, u kojem se konstatuje da objekat nije statički ugrožen i predložene su aktivnosti na sanaciji prilaznog stepeništa sa terasom iznad njega i obodnog trotoara sa olučnim vertikalama", stoji u dopisu koji nam je dostavljen iz Uprave.

2024 © - Vesti online